3. Farok ügyek

 2009.02.24. 17:07

[Az előző rész folytatása]

Ferke már nyomta is át a videót, amelynek megnézéshez Szotya kicsit szkeptikusan kezdett neki. Valami szórakozóhelyen, talán a Közgáz pincében lett felvéve mobiltelefonnal. Ferke két szőkeség között ült némi sör társaságában.
- Hmm. Hígul a szakma, infósok csajoznak. – jegyezte meg magában Szotya, amikor az egyik csajszi Ferkéhez fordult.
- És mennyire vagy otthon Snort és iptables alapú IPS rendszerekben? – itt véget is ért a felvétel.
- Na, király mi? :-) Juditnak hívják. Van kontaktja!
Szotya szóhoz, illetve chathez sem jutott pár másodpercig.
- Mi van??? Ki ez a csaj? Hogy került oda?
- Hát a Petya meg a Gizmo mondta, hogy nézzünk le bulizni, mert lehet csajokkal találkozni. Közgáz pinyóra mondták, hogy azt érdemes csekkolni. Öcsém, alig hogy bementünk, jött három lány és kiszúrták az Ubuntus pólómat! Kiderült, hogy Linux gurukat keresnek valami security projekthez. Na, király vagyok, vagy király vagyok?
Szotya kicsit elgondolkodott, hogy őt miért nem találja meg soha ilyen fejvadász, de érezte, hogy valami nem stimmel a dologgal.
- Ferke, és mondd csak, ez neked nem gyanús?
- Nem! Tök jó fej csajszi. Keni-vágja a témát. Hétfőn megyek be a cégükhöz interjúra! Úgyhogy én léptem is. Itt az idő kialudni magam. Csá!
- Na, hali!
– Szotyának valamiért egy olyan láncolt lista adatszerkezet jutott eszébe, amelyet kivételesen nem a fejénél, hanem a farkánál fogva kezelünk. „Azért ennek utána kell nézünk” raktározta el a feladatot az agyában, majd ő is elment aludni.

- Nos, urak, gondolom tudják miért kell ma itt találkoznunk – Kezdte a megbeszélést Szentpétery – Van-e valami, amin első körben el tudunk bukni? Emlékeznek a megyei esetre, ugye?
Hogyne emlékeznének, még most is a hideg futkos a hátukon, ha felemlegetik. Szekeres Mátyás volt a projektvezető akkor. (Ennek köszönheti, hogy most nem ő a vezető, sőt, Fenyvesit léptették elő erre a posztra, igaz, Szentpétery megnyugtatta, hogy ez csak ideiglenes, amíg elcsitulnak a hullámok.) A cél egy komplex megyei pénzügyi rendszer kifejlesztése volt, mintegy 450 millióból.

A végeredmény viszont három Linux szerver mysql+php-val, két tűzfal, meg valami Visual Basicben összetákolt kliens alkalmazás lett, amelyek a működés legcsekélyebb nyomát sem mutatták. Ez persze önmagában még nem lett volna baj, mert a megyének sem hiányzott egy olyan pénzügyi rendszer, amely ellenőrizhetővé teszi a dolgokat, de közbejött egy vezetőváltás, és valaki elkezdte a minisztériumban kapargatni a szerződéseket, mielőtt Szentpétery ki tudta volna építeni az új hídfőállásokat. A baj nem jogi oldallal volt, mert ügyeltek, hogy minden közbesz eljárás kikezdhetetlen legyen, de rájuk küldtek egy szakértői csoportot - gondosan a konkurenciából válogatva – akik a teljesítést vizsgálgatták, megehetősen izgalmas eredményekkel. Persze a vége az lett, hogy az új hídfőállások gyorsabban épültek ki, mint ahogy a vizsgálat lezárult volna, de jópár ősz hajszál született közben, plusz a profit elég nagy részét vissza kellett forgatni erre a feladatra.
- Azért jó hírem is van. Az vezetőváltás miatt az átadás csúszik, így van kb. 10 nap laufunk. A közbeszerzéssel és a fővállalkozói szerződéssel kapcsolatos ügyeket én kezelem, maguknak viszont van tíz napjuk, hogy ha Pretzel magát Bill Gatest küldi ide auditálni, akkor is minden rendben legyen. Értve vagyok?
- Öööö. Igen!
- Reméltem is. Napi státuszjelentést kérek minden nap 17:00-kor. Az ügy a legmagasabb prioritású, ha bármi akadály merült fel közvetlenül engem értesítsenek, azonnal! Jó munkát!

Fenyvesi és Szekeres kiment Vader Nagyúr irdodájából, meglehetősen gondterhelt képpel.
- Hát, Magyi, ha ezt túléljük... Asszem nagyon rá kell buknunk a feladatokra, mert ez szopás lesz.
- Ja, és megint rossz végén vagyunk a faroknak.
[folyt. a jövő héten]
 

Címkék: lista ubuntu audit snort láncolt fejvadázs

A bejegyzés trackback címe:

https://infosokvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr85953114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása